Filmov online sa prevodom

Film Denisa Villeneuvea, adaptiran prema romanu Franka Herberta iz 1965., “Dune”, službeno filmovi online sa prevodom nosi naslov “Dune: Prvi dio” na ekranu, a onda ne bi trebalo biti spoiler da je 155-minutni film samo početak priče o sinu sina vojvode Leta Atreidesa, Pavla, na pustinjskom planetu Arrakis. “Dune: Prvi dio” film je koji treba pogledati na velikom platnu s zvukom vrhunske kvalitete. To je obećavajući početak za epsko putovanje vođeno zadivljujućim vizualima i komplementarnim dizajnom zvuka.

Netko bi mogao doći u napast da o tome razmišlja kao o “Lawrenceu od Arabije” međuzvjezdane znanstvene fantastike. Taj britanski epski povijesni film iz 1962. temeljen je na T.E. Lawrenceova knjiga iz 1926. godine, “Sedam stupova mudrosti”, koju je režirao David Lean i osvojio sedam Oscara, uključujući filmovi online sa prevodom najbolji film i najbolju režiju. U naslovnoj je ulozi bio mladi i vrlo lijepi Peter O’Toole. O’Toole je imao 30 godina kada je film izašao i iako je bio nominiran (izgubio je od Gregoryja Pecka za “To Kill a Mockingbird”), nikada ne bi pobijedio nakon što je nominiran osam puta, zadovoljavajući se počasnim Oscarom 2002. godine.

Herbertov roman na 412 stranica izašao je tri godine nakon Leanovog epa i uvelike se oslanja na grčku mitologiju i beduinska plemena Arabije i islama. Korišteni nazivi potječu iz jezika domorodačkih Amerikanaca, kao i latinskog, grčkog, perzijskog, turskog i istočnoindijskog (kao i ruskog, finskog i staroengleskog).

filmovi online

Filmska adaptacija iz 1984. s Kyleom MacLachlanom u ulozi Paula Atreidesa stigla je u 137 minuta i pokušala se ugurati u cijeli luk prvog romana. Redatelj tog filma, David Lynch, posvađao se sa studijem (odricao se posljednjeg filma.), A Roger Ebert je napisao: „Ovaj film je pravi nered, neshvatljiv, ružan, nestrukturiran, besmislen izlet u mračnija područja jednog od najzbunjujući scenariji svih vremena. “

Odlučivši roman odvojiti u više od jednog filma, pisci Jon Spaihts (koautor na projektima poput “Prometeja” iz 2012. i “Doktor Strange” iz 2016.), oskarovac (1994. “Forrest Gump”) Eric Roth ( “The Curious Case of Benjamin Button” iz 2008. i “A Star Is Born” iz 2018.) i redatelj Villeneuve izbjegli su neke od problema filma iz 1984. godine.

Na početku romana, vojvoda Leto Atreides (američki glumac Guatamalan Oscar Isaac) iz Kuće Atreides vlada mokrim planetom Caladan, no car Padishah Shaddam IV dodjeljuje ga pustinjskom planetu Arrakis. Arrakis je vrijedan za carstvo jer je jedini izvor “začina” koji ima moć pri unosu, ali je također filmovi online sa prevodom neophodan za međuzvjezdana putovanja. Arrakisom je vladala Kuća Harkonnen i Harkonnen je zbog toga postao bogat, ali sada su Harkonneni prisiljeni otići. Ipak, jednim pogledom na zlokobnog baruna Vladimira Harkonnena (Stellan Skarsgård) i njegovog nećaka Glossu Rabbana (Dave Bautista) shvatit ćete da ne napuštaju svojevoljno planetu Arrakis i neće stajati skrštenih ruku gledajući kako je njihovo bogatstvo izgubljeno.

Ostavljajući generacije svojih predaka pokopane na Caladanu, vojvoda Leto seli se u uporište carstva Arrakis, Arrakeen, i sa sobom vodi svoju konkubinu, Lady Jessicu (37-godišnja švedska glumica Rebecca Ferguson), članicu društveno-političke žene red Bene Gesserit i njihov sin Paul (25-godišnja Timothée Chalamet). Lady Jessica bila je dio uzgojnog programa Bene Gesserit i iako je bila upućena da Leto rodi kćer, iz ljubavne je sigurnosti Letu rodila sina. Za rat su ga obučavali najbolji očevi vojnici, Duncan Idaho (golobradi Jason Momoa) i Gurney Halleck (Josh Brolin), Paul također ima koristi od majčine Bene Gesserit obuke za mentalne moći i znakovni jezik. Čak i prije dolaska u Arrakis, Paul ima snove i ugleda ženu i pustinju koja joj je dom. Bene Gesserit, koju zastupa časna majka Gaius Helen Mohiam (prikladno zlokobna Charlotte Rampling), nisu zaboravili Jessicinu izdaju i oprezni su u pogledu toga kako će se Paul uklopiti u njihove dugoročne planove.

Planet Arrakis oduvijek je bio naseljen, a Harkonneni su okrutno postupali s ljudima, Fremenima. Opasnost od Arrakisa dolazi i od Fremena i od divovskih pješčanih crva. Fremeni su se filmovi online sa prevodom prilagodili pustinji, ali ne i imperijalnom kolonijalizmu. Međutim, Fremenci imaju legendu o velikom spasitelju i postoje glasine da bi Pavao mogao biti taj koji čekaju. Paul će upoznati doslovnu ženu svojih snova, Chani (Zendaya), Fremen koji pripovijeda početak filma, i druge Fremene kao što je Stilgar (Javier Bardem), vođa Sietch Tabr.

filmovi sa prevodom

Ono što se dalje događa u filmu dok se Leto bavi izdajom uglavnom će biti vjerno romanu. Ipak, čistunci neće biti zadovoljni ovim lijepo objektivnim filmom (Greig Fraser). Atmosferske prizore podržava Hans Zimmer koji stvara militarističku, a ponekad i plemensku glazbu. Ipak, učinjene su promjene, one koje bi mogle govoriti o ženama ove generacije, kao i o trenutnoj brizi za kulturnu raznolikost. Jedan jasan primjer razlika u filmovi online sa prevodom stavu između Herbertove vizije i Villeneuvea je uloga Sharon Duncan-Brewster za dr. Liet-Kynes. U filmu Lynch iz 1984. Max von Sydow odigrao je ovu rolu, a u miniseriji “Dune” iz 2000. Karel Dobry. Promjena nije samo u spolu (a tiskovne bilješke otkrivaju da je liječnica majka, već i u rasi. Britanska glumica je Black.

Herbert, koji je umro 1986., napisao je pet nastavaka “Dune”, a njegov sin Brian Herbert i autor znanstvene fantastike Kevin J. Anderson objavili su prequel i daljnje nastavke pa postoji potencijal da bi ovaj Villeneuveov film mogao postati početak franšize. U ovoj je fazi teško protumačiti kako će film riješiti filmovi online sa prevodom probleme sadržaja romana i njegove potencijalne poruke. Ovo ima osjećaj Leanovog filma i dobro bi mu došla dodatna panoramska pomoć CGV ScreenX-a od 270 stupnjeva vizualnih podataka.

Ipak, problem T.E. Opća saga Lawrencea i Leana o njemu je da je T.E. Lawrence prikazan je kao bijeli spasitelj. Iako se O’Tooleu ne može zamjeriti njegova izvedba, jedan je pisac 2013. nazvan “podmuklim” u svom orijentalizmu (Juan Cole za Juan Cole.com, “Kako je Peter O’Toole spasio Arape (prema Davidu Leanu) ). ”Aljazeera primjećuje TE Lawrencea kao„ izvornog „spasitelja Arapa“ u članku o „bijelim“ spasiteljima ”Arapa: Zapadni borci su se slijevali na Bliski istok kako bi pomogli„ osloboditi “arapske zemlje poput Sirije i Libija ”(Tanya Goudsouzian, 22. travnja 2014.).

Dok se SAD povlače iz Afganistana i dok promatramo tamošnje katastrofe, teško je ne pomisliti na glupu bravuru prvih dana tog rata i bruku od dva desetljeća. Film postavlja intrigantan svijet, svijet koji izgleda usklađen s promjenjivim stavovima prema ženama i ima ogromnu raznolikost, postavljajući Fremene kao filmovi online sa prevodom mješavinu crnaca i naroda sjeverne Afrike ili zapadne Azije. Odabirom filma razmišlja se o Zapadnoj Aziji i Sjevernoj Africi. Ova verzija “Dune” snimljena je u Zapadnoj Aziji (Wadi Rum, Jordan i Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati), kao i dijelovima Europe: Budimpešti (Mađarska), Stadlandet (Norveška), Slovačkoj i Austriji. Kostimografija Fremena (Bob Morgan i Jacqueline West) također potječe od beduina i drugih tradicionalnih stanovnika pustinje, iako postoji futuristički obrat. Pitamo se kako će se film gledati i tumačiti u zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi, oboje nekoć smatrani dijelom takozvanog Orijenta.

Posted on